Desatero pro každého střelce

Bezpečnost při manipulaci se střelnými zbraněmi je nezbytná a nepostradatelná součástí střeleckého světa. Bez ohledu na úroveň zkušeností je důležité dodržovat pečlivá pravidla a postupy, které minimalizují riziko nehod. Základních deset pravidel bezpečnosti se střelnými zbraněmi by mělo být pevně zakořeněno v mysli každého střelce, ať už jde o začátečníka nebo zkušeného veterána. V tomto článku se budeme věnovat těmto zásadám, které by měly být prvním krokem každého, kdo se chce zapojit do světa střelných zbraní.

  • Předpokládejte, že každá zbraň je nabitá Předpokládejte, že každá zbraň je nabitá

    Bez ohledu na to, zda jste si jistí, že je zbraň vybitá, vždy se chovejte, jako by byla nabitá. To znamená dodržovat zásady bezpečné manipulace a nikdy nezasahovat do zbraně, dokud nejste připraveni střílet.

  • Zbraň směřujte vždy v bezpečném směru Zbraň směřujte vždy v bezpečném směru

    Držte hlaveň zbraně namířenou ve směru, který neohrožuje žádnou osobu nebo cenný majetek. Tím minimalizujete riziko náhodného výstřelu.

  • Váš prst mimo spoušť Váš prst mimo spoušť

    Prst držte mimo spouště až do chvíle, kdy jste připraveni střílet. To platí i během manipulace se zbraní, zaměřování nebo čištění.

  • Identifikujte váš cíl Identifikujte váš cíl

    Ujistěte se, že rozpoznáváte cíl, na který zamýšlíte střílet. Nikdy nezaměřujte na cíl, který není jasně identifikovatelný a nezamýříte na cíl, na který nemáte povolení střílet.

  • Zacházejte s nabitou zbraní opatrně Zacházejte s nabitou zbraní opatrně

    Pokud je zbraň nabitá, zbytečně se nedotýkejte spouště, nepřenášejte ji a neprovádějte žádné pohyby, které by mohly vést k náhodnému výstřelu.

  • Zbraň odepněte a odstraňte zámek Zbraň odepněte a odstraňte zámek

    Při manipulaci se zbraní vždy odepněte zámek nebo vypněte zbraň, abyste zabránili náhodným výstřelům během manipulace.

  • Správné skladování Správné skladování

    Zbraně skladujte mimo dosah dětí a neoprávněných osob. Používejte bezpečnostní schránky nebo zámky, které zamezí neautorizovanému přístupu.

  • Zůstaňte střízliví Zůstaňte střízliví

    Střelba pod vlivem alkoholu nebo drog je nebezpečná a nezodpovědná. Nikdy nestřílejte, pokud jste pod jejich vlivem.

  • Používejte pouze správnou munici Používejte pouze správnou munici

    Používejte pouze munici, která je vhodná pro konkrétní typ zbraně. Nikdy nepoužívejte munici, která není určená pro daný model zbraně.

  • Vzdělávejte se a pravidelně cvičte Vzdělávejte se a pravidelně cvičte

    Nezanedbávejte vzdělávání a pravidelný trénink. Seznámit se s pravidly střelby a cvičit své dovednosti pomůže zvýšit bezpečnost a zpřesnit výkon.

Základy bezpečnosti se střelnými zbraněmi jsou základem pro každého střelce. Bezpečnost by měla být vždy na prvním místě, ať už jste na střelnici, v terénu nebo doma. Pamatujte, že dodržování těchto pravidel chrání nejen vás, ale i ostatní kolem vás.

Abychom poskytli co nejlepší služby, používáme technologie, jako jsou soubory cookie, k ukládání a/nebo přístupu k informacím o zařízení. Souhlas s těmito technologiemi nám umožní zpracovávat osobní údaje. Své nastavení můžete spravovat.